Reklam Alanı

P&G - TMOK (Türkiye'de Spor Alışkanlıkları Araştırması)


Not: Bu yazı www.haberler.com sitesinden alıntıdır.

Olimpiyat Oyunları sponsorluğu kapsamında Türkiye'de Olimpiyat Oyunları ruhunu canlandırmayı ve çocukları, gençleri ve aileleri spora teşvik edecek büyük bir Olimpik Hareketi başlatmayı hedefleyen P&G Türkiye ve TMOK, ülkedeki Olimpiyat Oyunları algısını ve spor alışkanlıklarını ölçmek için GfK Türkiye'ye bir saha araştırması yaptırdı. Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesini temsilen seçilen 1469 tüketici ile görüşülerek gerçekleştirilen "Spor Alışkanlıkları ve Olimpiyat Oyunları'na Bakış" adlı araştırma, ülkede spor ve Olimpiyat Oyunları algısı ile ilgili çarpıcı veriler ortaya koyuyor.
Türkiye'de ailelerin dörtte biri spor yapıyor
Araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat ve TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, bu çapta bir spor ve Olimpiyat Oyunları algısı araştırmasının Türkiye'de ilk olduğunu ve önemli veriler içerdiğini vurguladı.
Araştırmadan çıkan sonuçlara göre Türkiye'de ailelerin yüzde 25'inde en az 1 kişi spor yapıyor. Spor yapan ailelerin en fazla yer aldığı bölge yüzde 40 ile Marmara Bölgesi. Yetişkinlerin, özellikle de kadınların en fazla tercih
ettikleri spor dalı yürüyüş. Bunu, Türkiye'deki en popüler spor dalı olan futbol izliyor. Yüzme, bisiklet, tenis ve kayak gibi sporlar ise listenin en alt sıralarında yer alıyor. Spor yapanların yarıya yakını sağlıklı yaşam için spor yaptığını söylüyor.
Anneler çocuklarını en çok 'sağlıklı ve zinde yaşam' için spora yönlendiriyor
Hanede spor yapan en az 1 kişinin bulunduğu yüzde 25'lik kesim içinde spor yapan çocukların oranı yüzde 37. Bu çocuklar haftada ortalama iki günlerini spora ayırıyorlar. Çocukların yüzde 70'e yakını spor dalı olarak babaları gibi
futbolu tercih ediyor. Bunu fitness, basketbol ve dövüş sporları takip ediyor. Çocuklar spor yapma konusunda sırasıyla ailelerini, öğretmenlerini, koçlarını ve antrenörlerini rol model olarak görüyorlar. Diğer deyişle, çocukları spora yönlendirmede en etkin kişiler anne ve babalar. Araştırma sonuçlarına göre anneler çocuklarını en çok "sağlıklı ve zinde yaşam" için spora yönlendiriyor.
Olimpik spor dalları arasında öne çıkan yüzme, kayak ve koşu ise Türkiye'de çocukların en az tercih ettikleri spor dalları arasında yer alıyor. Spor yapan çocukların neredeyse yarısı spor aktivitelerini okuldaki beden eğitimi derslerinde ya da okul takımında gerçekleştiriyor. Spor için tercih edilen diğer alanlarsa özel spor kulüpleri ve halı saha.
"Yüzde 75, çocuklarının profesyonel sporcu olmasını istiyor"
Olimpiyat Oyunları'nın dayanışma ruhunu herkese ulaştıracak ve sporun yaygınlaştırması konusunda toplumsal farkındalık yaratacak büyük bir Olimpik Hareket başlattıklarını vurgulayan P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, TMOK ile beraber sporun gelişimine katkıda bulunmak için böyle bir araştırma yaptırdıklarını söyledi ve şöyle devam etti:
"Sizlerle detaylarını paylaştığımız bu araştırma, Türkiye'de spor alışkanlığının artırılması ve Olimpiyat Oyunları bilincinin aşılanması için pek çok fırsat olduğunu bize gösterdi. Araştırmaya göre çocuklarının profesyonel
sporcu olmasını isteyen ebeveynlerin oranı yüzde 75 civarında. Bu tür veriler, genç ve çocuk nüfusun fazla olduğu ülkemizin spor konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. P&G olarak Olimpiyat Oyunları sponsorluğu ile ülkedeki potansiyeli harekete geçirecek spor ruhunu yaygınlaştırmayı ve bireylerin sporla yaşamlarını iyileştirmelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz."
Olimpiyat Oyunları'nda erkekler futbolu, kadınlar basketbolu tercih ediyor
"Spor Alışkanlıkları ve Olimpiyat Oyunları'na Bakış" araştırması, Türkiye'de Olimpiyat Oyunlarına bakışla ilgili de çarpıcı veriler içeriyor.
Türkiye'de daha çok erkek izleyicilerin rağbet ettiği Olimpiyat Oyunları'nı televizyondan takip edenlerin oranı yüzde 50 civarında. Olimpiyat izleyicilerinin çoğu erkek olunca izlenen spor dalı da futbol oluyor. Atletizmi takip eden kadın-erkek sayısı birbirine yakınken, basketbol, yüzme ve tenis gibi spor dalları, daha çok kadınları ekran başına bağlıyor.
"Türkiye'deki potansiyel, Olimpik Hareket'in en büyük ilham kaynağı"
Araştırma sonuçlarını değerlendiren TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener "Türkiye'de Olimpiyat Oyunları'na olan ilgi diğer ülkelere göre düşük kalsa da, yeni neslin spora olan merakı giderek artıyor" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Çocuğunun Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil etmesini isteyenlerin oranı yüzde 81 civarında. Bu da ülkemizin spora ve sporcuya olan desteğinin en net göstergesi. Olimpiyat Oyunları ile spor konusunda bilinirlik ve bilinç
yaratmak ve sporun birleştirici ruhunu tüm Türkiye'ye yaymak için P&G Türkiye ile beraber önemli projeler hayata geçireceğiz. Türkiye'deki genç nüfus ve spor potansiyeli, P&G Türkiye ile beraber başlattığımız Olimpik
Hareket'in en büyük ilham kaynağıdır."
Spora yatırımı geleceğe yatırım olarak gören P&G Türkiye ve TMOK, Olimpik Hareket kapsamında çocukları, gençleri ve ailelerini spor yapmaya teşvik etmek ve ülkede Olimpik spor dallarını tanıtmak ve sevdirmek amacıyla
önümüzdeki dönemde çeşitli projeleri hayata geçirecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder