Reklam Alanı

2011-2015 Küresel Sponsorluk Gelirleri




PWC 'nin (Pricewaterhousecoopers) global spor pazarındaki gelişmeleri incelediği ve 2015 yılına kadar beklenen gelişmeleri içeren “Changing the game; outlook for the global sports market to 2015” raporunda bulunan, küresel spor gelirlerine ait rakamları daha önce paylaşmıştım. (Buradan)

Aşağıda ise 2015 yılına kadarki tahminleri içeren Küresel Sponsorluk gelirleri ve artış oranlarına göz atabilirsiniz.


Rapora göre,

Toplam küresel spor pazarının % 28,8’ini oluşturan sponsorluk segmentinde 2015 yılına kadar ortalama % 5,3 ’lük bir artış söz konusu.  2010 yılında 35,0 milyar $ olan küresel sponsorluk gelirlerinin 2015 yılına kadar 45,3 milyar $ olması ön görülüyor.

Aşağıda ki tablo ise bize, 2010 yılında küresel sponsorluk gelirlerinin ağırlıklı olarak EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgeleri) ve Kuzey Amerika bölgeleri arasında paylaşıldığını göstermekte.






Küresel sponsorluk pazarının % 68’ini oluşturmakta olan bu iki bölge 2010 yılındaki 35 milyar dolarlık küresel sponsorluk gelirinin 23,8 milyar dolarını  paylaşmış. En büyük paya sahip diğer bölge ise Asya Pasifik bölgesi, en düşük orana sahip bölge ise  Latin Amerika olmuş. 



2011-2015 yılları arasındaki küresel sponsorluk gelirlerinin bölgesel büyüme oranlarına baktığımızda ise yandaki tablonun bölgelerin kazandığı gelir rakamları ile örtüştüğünü görmekteyiz. Spor pazarı açısından en gelişmiş bölge olan Kuzey Amerika bölgesi % 6,1’lik oranla en büyük büyüme oranına sahip. Kuzey Amerika bölgesinin lider konumda olmasın en büyük nedenlerinden biri ABD’deki gelişmiş sponsorluk pazarıdır. Ülkedeki markalar ve firmalar sektörleri ve kendileriyle örtüşecek sponsorluk anlaşmaları yapmakta adeta uzmandırlar.
EMEA bölgesi %5,3’lük oranla ikinci en büyük orana sahiptir. EMEA bölgesinin %5,3’lük bu büyüme oranını Avrupa kıtasında ki gelişmiş futbol pazarına borçlu olduğunu söylemeliyiz.

Latin Amerika bölgesi ise %4,9’luk büyüme oranına sahip. "Küresel Spor Gelirleri" yazımda daha öncede bahsi geçtiği gibi 2011-2015 yılları arasında Latin Amerika bölgesi önemli uluslar arası organizasyonlarına ev sahipliği yapacak, dolayısıyla bölge %4,9’luk büyüme oranın bu organizasyonlara borçlu.

Son olarak Asya Pasifik bölgesi %4,4’lük en küçük büyüme oranına sahiptir.


Son yıllarda sponsorluk klasik pazarlama araçları arasında fark yaratarak ön plana çıkmaya başlamıştır. Sponsorların spor etkinliklerine destek sağlamayı pazarlama stratejilerinin bir parçası olarak gördüklerini ve böylece hedef pazarları hakkında daha fazla bilgi ve fikir sahibi olmayı amaçladıklarını görmekteyiz. Şirketler ve markalar pazarlama iletişim stratejileri doğrultusunda kendilerini en doğru şekilde yansıtacak spor organizasyonları veya spor kulüpleri seçmekteler. Şirketler ve marklar bu yol ile rakiplerinden sıyrılmaktadırlar. 

Rapora göre dünyada en yoğun olarak yapılan sponsorluklar spor, müzik, kültür-sanat, eğitim ve sağlık konularıdır. Günümüzde firmalar, şirketler çeşitli şekillerde spor kulüplerine ve organizasyonlarına sponsor olmaktadır. Yenilikçi spor sponsorluklarına örnek İngiliz futbol kulübü Tottenham’un sponsorluk anlaşmasıdır, (İngiliz kulübünün Avrupa kupası ve yerel ligde oynadığı maçların formaları için farklı sponsorluk sözleşmeleri yapması). Bir diğer örnek ise Manchester United antrenman formalarına reklam alması ve antrenman sahasının isim hakkını satmasıdır.

Yapılan araştırmalar sonucunda futbol en fazla sponsorluk alan spor türü olurken onu, olimpiyatlar, motor sporları ve Amerikan futbolu izlemektedir.

Sponsorluk belirli ülkelerde önemli gelir kaynağıdır. Özellikle BRIC ülkeleri (Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya) spor pazarında önemli bir bileşen olan sponsorluk segmentinde iyi bir konuma sahiptir.

Rapora göre, son yıllarda pek çok farklı firma ve şirket sponsorluk harcamalarına yönelmiş durumda. Özellikle banklar, finans kuruluşları ve sigorta şirketleri...
Şirketler ve firmalar Uluslararası organizasyonların yanı sıra,  faaliyet gösterdikleri bölgelerdeki yerel organizasyonlara da desteklerini arttırmış görünüyor.

Sponsorluk raporuna göre dünyada reklam harcamalarına ayrılan pay azalırken, sponsorluk için ayrılan bütçelerde ciddi bir artış gözleniyor. Reklam bütçelerinin sponsorluğa kaydırılmasındaki artışın nedenleri ise, kurumların, toplumsal sorumluluğunun tüketici gözünde giderek daha önemli hale geldiğini fark etmeleri ve gelişmekte olan teknoloji ile dijital yayıncılık, kablo,uydu yayınları, Internet gibi tüketicinin marka ve şirketlerle birebir etkileşimde olabildiği yeni mecraların oluşumu.  



1 yorum: