Sportsnet Group’un uluslararası bir çalışma grubuna yaptırdığı ‘İstanbul 2020 Olimpiyat Adaylığı’ araştırmasından ortaya çarpıcı sonuçlar çıkmış...
2013 Mart ayı civarında yayınlanan raporu ben kaçırmışım, sizde kaçırmayın diye yayınlıyorum.
"12 Dev Adam"ın hikayesi, Garanti Bankası'nın, 2001 yılında Türkiye'de düzenlenen 32. Avrupa Basketbol Şampiyonası öncesi, basketbol milli takımına sponsor olmasıyla başladı.
Kurum kültürünü oluşturan ekip çalışması, inanç, güven ve disiplin gibi unsurları ruhunda barındıran basketbol sporuna her zaman özel bir ilgi duyan Garanti Bankası, 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası öncesinde, A Milli Basketbol Takımı'nın resmi sponsoru oldu.
Takımın resmi sponsorluğunu ilk üstlenildiğinde, kamuoyunun basketbol sporunu daha fazla desteklemesi, Avrupa Basketbol Şampiyonası'dan daha fazla haberdar olması ve Milli Takımımıza hak ettiği desteği vermesi amaçlanmıştı.
42 yıl sonra Türkiye'de yapılan Avrupa Basketbol Şampiyonası, Türkiye'nin tanıtımı açısından da büyük önem taşıyordu. Garanti öncülük ettiği bu desteğin, herkes tarafından paylaşılmasını da istedi. Nitekim bu turnuvada, 2002 Dünya Şampiyonası'na gitmeye hak kazanan Basketbol Milli Takımımızı, Indianapolis'te destekleyen şirketlerin sayısı bir hayli arttı.
Turnuva öncesinde Garanti Bankası, Türkiye Basketbol Federasyonu ve reklam ajansı bir araya gelerek, milli takıma uygun bir slogan ve reklam planlandı. Ajansın yapmış olduğu çalışmalar doğrultusunda "12 Dev Adam" ismi ve logosu ortaya çıktı.
Turnuvanın Türkiye'de yapılmasının, rastladığı tarihler de düşünüldüğünde önemi büyüktü. 2001 ekonomik krizin hemen sonrasında, Türkiye'nin sıkıntıda olduğu bir dönemdi. Verilen desteğin moral bir değeri oldu, güç birliği sağlandı.
Avrupa Şampiyona'sına hazırlanan milli takım genç ve yetenekli oyunculardan kuruluydu. Uzun yıllardır ilk kez bu denli yetenekli bir takımın bir araya gelmesi, basketbolun bir patlama yapacağı beklentisini artırdı. Tabii ki bu, bir çok unsurun biraraya gelmesiyle olacak bir şeydi. Öncelikle seyirciyi salona çekmek gerekiyordu. Bunun için de 12 Dev Adam sloganı ve Athena'nın yaptığı şarkının müthiş etkisi oldu. Sonra çekilen reklam filmi büyük beğeni topladı. Salonlar dolmuştu. Gerisi oyunculara kalıyordu, onlar da işlerini mükemmel yaptı ve "12 Dev Adam"Avrupa 2.'si oldu.
2001 Avrupa Şampiyonası'yla birlikte "12 Dev Adam" şarkısı dillere bir marş oldu, hatta futbol maçlarında bile söylendi. "12 Dev Adam" ismini duymayan, bilmeyen kalmadı. 12 Dev Adam basketbolu, basketbol 12 Dev Adam'ı devleştirdi. "12 Dev Adam" ismi, bugün artık bir marka. Oyuncular değişse de, milli takımımız her yerde "12 Dev Adam" olarak anılıyor.
2010 yılında bir kez daha evinde oynama şansı yakalayan 12 Dev Adam için salonlar yine hınca hınç doldu. 12 Dev Adam'ın galibiyet ile bitirdiği her maç sonunda salondan 12 Dev Adam marşı yükseldi. Bu destek ile, 12 Dev Adam Türk basketbol tarihinde bir ilki gerçekleştirerek dünya ikincisi oldu. Tüm Türk halı sevince boğuldu.
“İstanbul Spor Envanteri-2012”, kentte yetişen her çocuğun ve bireyin bulunduğu ilçede, ilgi alanları ve yeteneklerine yönelik spor yapabileceği tesislere ve branşlara ait bilgiye kolaylıkla ulaşabileceği kapsamda hazırlanmış bir kaynak niteliğindedir. İlk defa İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen özverili bir alan çalışmasıyla ortaya çıkarılan Spor Envanteri; eğitsel, kültürel, sosyal ve sportif anlamda tesislere ait tüm bilgiler ile kulüp ve sporcu sayılarının durumunun, her yıl yenilenerek güncelliğini koruması hedeflenmektedir."
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2020 için Olimpiyat adayı olan İstanbul'daki temaslarının ardından açıklamalarda bulundu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu Başkanı Sir Craig Reedie, hazırlayacakları raporun 3-4 Temmuz'da İsviçre'nin Lozan kentinde düzenlenecek toplantıda kamuoyuna sunulacağını belirtti.
Reedie, yaptıkları temasların Türkiye'deki olimpiyat çalışmalarını güçlendirdiğini belirterek, "Olimpiyatlar multimilyarlık bir iştir. Komite, aday şehirlerin incelenmesine büyük önem veriyor. Komite olarak, aday ülkelerin de bu işten yararlandığını düşünüyoruz." dedi.
Türkiye'deki çalışmalardan çok etkilendiklerini ifade eden Craig Reedie, "Bizi organize olmuş bir şekilde karşıladılar. Teklif komitesinin ne kadar yetenekli olduğunu görmüş olduk. İngilizce'ye de çok hakimlerdi. Hepimiz çok etkilendik. Olimpiyatlar için Türkiye'nin ne kadar çok istekli olduğunu ve büyük önem verdiklerini gördük. Olimpiyat Komitesi adına ne kadar müteşekkir olduğumu söylemek istiyorum, adaylık komitesine çok minnettarız." diye konuştu.Medyanın olimpiyat sürecine katkısına da dikkat çeken Reedie, basın mensuplarına "Yalnızca sporların tanıtılmasında değil, olimpiyat değerlerinin tanıtılmasında da büyük önem taşıyorsunuz." diye seslendi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı bakanlar ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Vali Hüseyin Avni Mutlu'yla görüştüklerini hatırlatan Reedie, "Hükümetin adaylığı desteklediğini gördük. İstanbul'un eski belediye başkanlarından biri olan Başbakan da olimpiyatları destekliyor. Olimpiyat projeleri Türkiye'deki iş dünyasından da büyük destek görüyor." diye konuştu.
Aday olan kentlere adil davranmaya çalıştıklarını dile getiren Reedie, "Biz bir kenti diğerleriyle kıyaslayamayız. Biz sadece tarafsız bilgi veriyoruz. Her kente tarafsız ve adil davranmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Komitenin İcra Direktörü Gilbert Feelli ise "Şu anda çok daha iyi anlamış durumdayız; trenler için otobüsler için nasıl bir sistem sağlanacağını görebiliyoruz. Şehirdeki ulaşımın nasıl sağlanacağını görebiliyoruz. Hangi projelerin çoktan başladığını daha iyi görebiliyoruz. Toplu taşımanın boyutlarına bakarak da İstanbul'un oyunlara ev sahipliği yapıp yapamayacağını hep birlikte göreceğiz. Hangi projenin ne zaman gerçekleştirileceği konusunda da bilgi sahibi olduk." dedi.
Google Plus © Copyright 2013. Powered by Blogger Theme design by Blogger Modifiye